Az áraink és készletünk tájékoztató jellegű, a beszállítói bizonytalanságok miatt. Megrendelés előtt kérjen ajánlatot!

A vérnyomásmérés szabályai

Miért fontos, hogy helyesen mérjük vérnyomásunkat?

Vérnyomásunk sokat elárul egészségünkről és pillanatnyi állapotunkról. A helytelen mérés hibás értéket eredményezhet, amiből hibás következtetést vonhatunk le.

A vérnyomásmérés gyakoriságát illetően konzultáljunk kezelőorvosunkkal! Ami fontos, hogy mindig azonos napszakban mért eredményeket hasonlítsunk össze, illetve vegyük figyelembe, hogy különbségek mutatkozhatnak étkezés előtt és után mért értékekben, illetve munkanapon és hétvégén mért adatok között is.

Eltérés mutatkozhat akkor is, ha jobb vagy bal karunkon mérjük a vérnyomást. Vegyük alapul a magasabb értéket jelző kart, és aztán rendszeresen azon mérjük vérnyomásunkat. A mérési testhelyzet is legyen mindig következetesen azonos.

Érrendszeri betegségek torzíthatják az eredményt.vérnyomásmérés

  • A mérés előtti fél órában kerüljük az intenzív testmozgást, a kávét, cigarettát, alkoholt!
  • A mérést nyugalomban, rövid pihenés után végezzük el!
  • A ruha ujja ne szorítsa el a felkart!
  • Üljünk le egy asztal mellé, karunkat helyezzük az asztalra tenyérrel felfelé így a mandzsetta a szív magasságába kerül.
  • Lazítsunk! Hátunkat támasszuk meg, lábainkat ne tegyük keresztbe!
  • Megfelelő méretű mandzsettát használjunk (a nem megfelelő méret téves értéket eredményez).
  • A mandzsetta teljes szélességben, egyenletesen feküdjön a felkaron! Ne legyen túl szoros, de túl laza sem (két ujj még beférjen a mandzsetta és a kar közé).
  • Mérés közben ne mozogjunk, és ne beszéljünk!

Ha vérnyomásmérőt vásárol, figyeljen oda a mandzsetta minőségére! A vérnyomásmérők leggyakoribb meghibásodási oka a mandzsetták szivárgása. Egy garanciaidőn túli mandzsettacsere több ezer forintba is belekerülhet. Vásároljon jó minőségű, megbízható vérnyomásmérőt tőlünk! Tekintse meg kínálatunkat!

Következő bejegyzésünkben a mért eredmények értelmezéséről ejtünk szót.

X