Izolációs takaróval is védekezzünk a nagy hideg ellen!

Bár szervezetünk klímaberendezése kiváló, mégsem árt védekezni a nagy hidegben a lehűlés ellen. A szokatlan és tartós hideg sok megbetegedést, részleges fagyást, fagyást és szövődményt okozhat. Különösen veszélyeztetettek az idősek, a gyerekek és a munkájukból következően vagy lakhatás híján kényszerűségből a szabadban tartózkodók.

A felnőttek, de még inkább a gyerekek füle, arca, orra és keze érzi meg először a hideget. Tanácsos a sapkát fülre húzni, az ötujjú helyett kétujjú kesztyűt venni. Mivel a megfázás alulról indul, a legfontosabb, hogy a lábunkat melegen tartsuk.

1. A nyálkás, nedves hidegben és szélben nő a fagyásveszély. Ha a kezünk és a lábunk ujjai érzéketlenek, sajognak, igyekezzünk dörzsölni, s ily módon felmelegíteni. Kezünket még a kesztyű fölött bugyoláljuk sálba, esetleg dugjuk a zsebünkbe. Igyekezzünk mielőbb meleg helyiségbe, ott dörzsöljük át a lábfejet is.

2. Az átfázott embernek adjunk forró, édes teát, grogot vagy cukrozott forralt bort, mindhárom javítja az erek vérellátását. A fagyos testrészt fürdessük langyos vízben, csak annyira melegítsük a vizet, hogy a testhőmérsékletnél ne legyen melegebb. A fájdalmat gyógyszerrel csillapíthatjuk, polcoljuk föl a lehűlt testrészeket (kart, lábat), de azért mozgassuk is.

Az utcán élő emberekre jelent legnagyobb veszélyt a hideg. Mentse el ezt a számot: +36-1-338-4186. Ez a Menhely Alapítvány Diszpécser szolgálata, akiket bármikor hívhat, ha kihűlés veszélyeztetett embert lát az utcán. Mielőtt telefonál, kérdezze meg az illetőt, van-e szüksége segítségre, és ha igen, mire, bemenne-e szállóra. Ha ellenkezik, mondja el neki, hogy a szállók ilyenkor sokkal megengedőbbek – feloldják az alkoholtilalmat, senkit nem utasítanak vissza. Lehet, hogy csak extra székeken és matracokon, de az év legkegyetlenebb téli estéin mindenkit befogadnak.

Akár életet is menthet az izolációs takaró, mely arany oldalával kifelé fordítva a kihűlés ellen véd.

izolacios_mentotakaro3  izolacios_mentotakaro2

 

X